Poradcom ING sa stáva bývalý minister (5.6.2003, Trend)

Na miesto poradcu Výkonnej rady pre Českú a Slovenskú republiku si holandská finančná skupina ING vybrala bývalého českého ministra Jiřího Rusnoka (42). Jeho primárnou funkciou budú odporúčania pre oblasť dôchodkovej reformy, ktorá sa má v budúcom roku rozbehnúť predovšetkým na Slovensku a ING v má záujem byť v nej aktívna.

J. Rusnok vyštudoval Národohospodársku fakultu Vysokej školy ekonomickej v Prahe. Po jej skončení v roku 1984 začínal v odbore dlhodobých výhľadov Štátnej plánovacej komisie, tak ako aj viacerí iní českí ponovembroví politici. Odtiaľ smerovali jeho kroky nakrátko na Federálne ministerstvo pre strategické plánovanie a neskôr na Federálne ministerstvo práce a sociálnych vecí. Od roku 1992 pracoval ako poradca a vedúci sociálno-ekonomického oddelenia v Českomoravskej konfederácii odborových zväzov. Po parlamentných voľbách v roku 1998 si ho vládny kabinet Miloša Zemana vybral za námestníka ministra práce a sociálnych vecí. Od tohto roku je aj členom Českej strany sociálnodemokratickej. V apríli 2001 dostal vlastné ministerské kreslo v rezorte financií, ktoré však v júli 2002 vymenil za post ministra priemyslu a obchodu. Z toho odišiel až v marci tohto roka.

Novým riaditeľom risk manažmentu ING ČR/SR bol vymenovaný Hans Broekhuisen (45). V tejto pozícii bude zodpovedný okrem iného aj za integráciu oddelení risk manažmentu v ČR a SR. H. Broekhuisen pôsobí v oblasti bankovníctva od roku 1978. Po dvoch rokoch nastúpil k predchodcovi dnešnej ING, holandskej banky NMB, kde pracoval na viacerých pozíciách v manažmente a risk manažmente. Neskôr sa stal členom medzinárodnej divízie ING a v rokoch 1991 - 1992 bol zodpovedný za vstup ING Bank do vtedajšieho Česko-Slovenska. Pracoval na niekoľkých manažérskych pozíciách v rámci ING vo svete, napríklad vo Vietname či Nemecku. Pred svojím terajším návratom do Prahy pôsobil na pozícii senior manažér pre korporátne finančné aktivity v strednej Európe. "Najmä vďaka pozitívnym skúsenostiam z vtedajšieho Česko-Slovenska v rokoch 1991 a 1992 som veľmi rád, že som mohol prijať ponuku na návrat do Prahy na pozíciu riaditeľa risk manažmentu," uviedol H. Broekhuisen.

ING v ČR a SR zároveň na valnom zhromaždení zvolila nového predsedu predstavenstva. Stal sa ním súčasný člen výkonnej rady ING a generálny riaditeľ pre retailové služby Tomáš Nidetzský. Za člena predstavenstva bol zvolený riaditeľ ING pre Operation a IT Paul Matoušek.

My ING