14.05.2009

Výsledky hospodárenia ING Group v prvom štvrťroku 2009

ING Group včera oznámila výsledky za prvý štvrťrok 2009 so základnou čistou stratou 305 miliónov € / 9 188,43 miliónov SKK. Napriek tomu, že strata nikdy nepoteší, je dôležité dať tieto kvartálne výsledky do kontextu a uvedomiť si zlepšenie, ktoré sme dosiahli v posledných mesiacoch.

Na začiatok teda trocha kontextu. Trhové podmienky ostali v prvom štvrťroku veľmi náročné a my sme sa sústredili na posilnenie ING a obmedzenie strát prostredníctvom znižovania nákladov a rizika. Aktívne sme na tom pracovali a toto úsilie sa nám vyplatilo. Od štvrtého štvrťroku 2008 sme znížili celkové prevádzkové náklady o 13 percent, významne sme znížili riziká a zrazili bilanciu o 79 miliárd € / 2 379,954 miliardy SKK, čo je 70 percent nášho cieľa pre tento rok.

Napriek náročným trhovým podmienkam zlepšilo všetkých šesť podnikových línií ING svoje výsledky, v porovnaní s posledným štvrťrokom, pričom bankovníctvo sa vrátilo do zisku. Vďaka tomu všetkému sme stratu podstatne obmedzili – ešte v minulom štvrťroku totiž činila 3,073 miliardy € / 92,577 miliardy SKK. Aj keď môžeme očakávať, že zvyšok roku 2009 bude náročný, skutočne sme dosiahli významný pokrok.

Radi by sme tiež zdôraznili, že tieto čísla sú výsledky ING Group. Spoločnostiam ING v Českej republike a na Slovensku sa darí ekonomicky veľmi dobre a naše výsledky sa pohybujú v čiernych – pozitívnych – číslach. ING Group aj naďalej považuje región ING Stredná Európa za jedného z kľúčových lídrov a rastových motorov svojho podnikania. Klienti nemusia mať o svoje financie najmenšie obavy.