Slovák je väčší bohém ako bežný Európan

Takmer 40 % Slovákov sa v otázke financií správa ako typický bohém – užíva si život, skôr rieši dnešok ako budúcnosť a nebojí sa riskovať. Vyplýva to z prieskumu poisťovne ING v 10 krajinách južnej, strednej a západnej Európy. Prieskum zároveň zisťoval, ako sú v rôznych krajinách zastúpené štyri osobnosti.

Harmonická, radostná, rozumná a predvídavá (osobnosť)

Podľa toho, ako zaobchádzame so svojimi peniazmi, patrí každý z nás k jednej z uvedených osobností. Najpočetnejšie zastúpenou skupinou medzi Slovákmi (až 38%) je radostná osobnosť, typická užívaním si života a minimálnym plánovaním svojej budúcnosti. Viac ako tretina Slovákov teda svoju finančnú budúcnosť vôbec nerieši, napriek tomu sa neboja o svoju budúcnosť. Druhá veľká skupina predvídavých (31 % Slovákov) predstavuje presný opak: dlhodobo plánujú a majú dobré finančné znalosti. 15 % Slovákov patrí k rozumnej osobnosti a 16 % sú tzv. harmonické osobnosti.

Aká osobnosť ste vy? Otestujte sa...

Chcete vedieť, aká finančná osobnosť ste práve vy? Otestujte sa.

Typológia finančných osobností

Harmonická osobnosť

• riadia sa viac pocitmi ako rozumom
  • vzťahy sú pre nich na prvom mieste