Medzinárodný deň zriedkavých chorôb: Crohnova choroba sužuje čím ďalej viac ľudí, pripoistenie proti nej ponúka len zlomok poisťovní

28. február je Dňom zriedkavých chorôb, ktorého cieľom je upozorniť na túto problematiku. Vzácnych ochorení je približne 8 000 a definuje ich výskyt u maximálne piatich z 10 000 ľudí. Jednou z takých chorôb je aj Crohnova choroba, ktorej výskyt v posledných rokoch dramaticky stúpa. Na Slovensku ňou dnes podľa štatistík trpí takmer 12 000 osôb, čo je o takmer 90 % viac než pred desiatimi rokmi. Ochorenie pritom podľa odborníkov výrazne zhoršuje kvalitu života. Prieskum ukázal, že 40 percent pacientov kvôli svojej chorobe má problém nadviazať intímny vzťah a 42 percent zamestnaných pacientov muselo upraviť svoj pracovný pomer. Finančná ochrana proti tomuto ochoreniu pritom takmer neexistuje. Pripoistenie pre tento prípad ponúka len zlomok slovenských poisťovní, medzi nimi ING Životná poisťovňa.

Prieskum realizovala Európska federácia združení pre Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu v 14 európskych krajinách. Taktiež z neho vyplynulo, že 96 percent pacientov s Crohnovou chorobou pociťuje počas aktívnej fázy ochorenia únavu, slabosť a celkovú vyčerpanosť, v čase remisie, keď sú príznaky ochorenia minimálne, sa takto cíti 83 % z nich. Až 85 percent pacientov muselo byť v posledných piatich rokoch hospitalizovaných a 62 percent sužujú kŕčovité bolesti brucha častejšie než päťkrát do týždňa. Ochorenie tak často vedie ku strate či obmedzeniu výkonu zamestnania, ktoré môže viesť k finančným komplikáciám.

„Kritická choroba môže znamenať pre pacienta, ale aj jeho rodinu, značnú finančnú záťaž. A to nehovoríme len o nákladoch spojených s liečbou či rehabilitáciou, ale aj o financiách na pokrytie základných potrieb pre zaistenie chodu domácnosti. Počas ochorenia sa rodina môže dostať do úzkych, pretože nemocenské dávky predstavujú len časť mzdy,“ uvádza Jiří Čapek, generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne.

Náhrada mzdy zamestnancovi síce náleží už od 1. dňa dočasnej práceneschopnosti, ale až do 3. dňa je len vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu. Od 4. dňa dočasnej práceneschopnosti je vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu.

Medzi poisťovňami na trhu však zvyčajne nie je táto choroba obsiahnutá v zozname diagnóz. Jednou z mála je ING Životná poisťovňa, ktorej pripoistenie pre prípad kritických chorôb okrem Crohnovej choroby zahŕňa aj ďalšie vzácne ochorenia, medzi nimi napríklad spinálnu muskulárnu (svalovú) atrofiu či amyotrofickú laterálnu sklerózu (ochorenie mozgu spôsobujúce degeneráciu a stratu mozgových a spinálnych buniek).

Pripoistenie pre prípad takmer 70 diagnóz vrátane neprepuknutej rakoviny

Pripoistenie pre prípad kritických ochorení ING Životnej poisťovne kryje celkom 67 diagnóz. Súčasťou sú nielen vzácne ochorenia, ale napríklad aj infarkt, mozgová mŕtvica, nádorové ochorenia, encefalitída, borelióza či žltačka. Unikátom tohto produktu je pripoistenie rakoviny in situ, alebo neprepuknutej rakoviny, ktorá sa po diagnóze už ďalej nešíri, a u pacienta je možné očakávať úplné uzdravenie. Zaujímavosťou je aj 50% bonus v prípade krytia ochorení v terminálnom štádiu, teda takého, ktoré je postupujúce, nevyliečiteľné a ktorého prognóza je počítaná na niekoľko mesiacov.

Výhody pripoistenia kritických ochorení od ING Životnej poisťovne

• Najširšie pripoistenie kritických chorôb na slovenskom trhu – kryje 67 diagnóz vrátane rakoviny
  • Pri poistnej udalosti poistenie nezaniká, kým nie je vyplatených 100 % poistnej sumy
  • Zahŕňa aj poistenie rakoviny in situ (neprepuknutej rakoviny)