Mestský prekážkový beh v Bratislave pritiahol dvakrát viac bežcov ako vlani

Centrum Bratislavy privítalo v sobotu 9. 6. 2018 okrem tradičných skupiniek turistov niekoľko stoviek nadšencov zdravého životného štýlu a adrenalínu. Na 2. ročníku NN URBAN CITY RACE si takmer 600 bežcov zmeralo sily na 9-kilometrovej trati plnej mestských prekážok. Šampiónom medzi mužmi sa stal Ján Peržel s časom 0:41:41, najlepším tímom bol HLOTKA TÍM a najrýchlejšou bežkyňou sa stala Diana Tešovičová. Na kratšej, 400-metrovej trati súťažili aj deti.

Prebiehanie po kapote auta, popod kamión, preskakovanie kontajnera či prekvapenie pripravené NN Životnou poisťovňou – prekážka s príznačným názvom Faktor strachu. To všetko čakalo na fanúšikov behu a adrenalínových športov v rámci 2. ročníka NN URBAN CITY RACE.

Prekážkové zóny s rôznou náročnosťou boli umiestnené priamo v uliciach Starého mesta a nábrežia. Bežalo sa v areáli Bratislavského hradu aj cez most Lafranconi. Súčasťou trate boli okrem behu po kopcoch, schodoch a rovných uličkách aj beh cez zaparkovaný autobus, autá, podliezanie popod kamión či rúčkovanie na kovovej konštrukcii.

„V porovnaní s minulým ročníkom to bolo tentoraz vďaka počasiu možno aj ľahšie, keďže nebolo tak horúco,“ zhodnotil akciu jeden z účastníkov pretekov Mário Harman po absolvovaní nezvyčajnej trate. „Prekážky neboli také náročné, skôr dlhý beh pri návrate na Hlavné námestie. Najviac ma bavilo rúčkovanie a kruhy,“ dodal. Tie sa naopak zdali najnáročnejšie bežkyni Anniko Halgašovej, ktorá prišla na NN UCR s celou rodinou. „Pre mňa bol najťažší most, mám panickú hrôzu z mostov,“ priznala sa iná účastníčka Zdenka. A mnohí sa zapotili najmä pri poslednej prekážke – Faktor strachu. Vybehnúť po šikmej ploche a skočiť z výšky niekoľkých metrov do pripraveného „bazénika“ s penovými kockami si vyžadovalo prekonať obavy z voľného pádu. Niekoľkým váhajúcim pri tom pomohlo mohutné povzbudzovanie divákov.

Bratislava zažila podobné preteky už druhý raz. Prekážkové zóny boli umiestnené priamo v uliciach Starého Mesta a nábrežia a pútali aj pozornosť návštevníkov hlavného mesta. Prirodzenými prekážkami sa tak často stali aj samotní turisti, ktorým sa bežci šikovne vyhýbali. V slnečnom počasí povzbudzovali pretekárov aj návštevníci obľúbených kaviarní a terás.

Bezpečný adrenalín a kopec zábavy si v sobotu na NN URBAN CITY RACE prišli užiť celé rodiny. Tento rok sa v rámci NN UCR KIDS CHALLENGE zapojila do behu aj takmer stovka detí. Najviac pozornosti od divákov aj víkendových návštevníkov centra Bratislavy pritiahli práve malí pretekári.

Prekážku Faktor strachu pripravil generálny partner podujatia NN Životná poisťovňa. „Sme životná poisťovňa a naši klienti sa môžu spoľahnúť, že ich podržíme v každej životnej situácii. Keďže súčasťou spokojného života je aj zdravý životný štýl, snažíme sa ľuďom ukázať, že i v meste sa dá kvalitne zabehať a zabaviť sa pri tom. Preto sme sa opätovne stali partnerom tohto skvelého športového podujatia a verím, že záujem oň bude z roka na rok väčšia,“ uviedla Daniela Tomášková, tlačová hovorkyňa spoločnosti NN, ktorú prišiel podporiť aj tím bežcov spomedzi zamestnancov.

V sobotu na NN UCR nechýbali ani herec a režisér Andy Kraus či úspešný účastník prekážkových behov Richard Chrappa, ktorý sa umiestnil na 3. priečke v elitnej kategórii mužov. Prekonať samých seba prišli tiež účastníci televíznej šou Najväčší víťaz. „Na NN UCR som prvýkrát. Chcel som vyskúšať, ako funguje beh po meste. Z prekážok som bol trochu prekvapený, obával som sa najmä steny, ale nakoniec to bolo veľmi zábavné a precvičil som si všetky svaly,“ pochválil sa po behu tanečník a choreograf Johny Mečoch

Beh sa stáva čoraz obľúbenejším spôsobom, ako sa udržať v kondícii a oddýchnuť si napríklad po náročnom dni v práci. A keď sa k tomu pripojí zábava v podobe adrenalínových prekážok, stojí za to prekonať pohodlnosť a tiež si prísť zasúťažiť.