Podvody v životnom poistení narástli o viac ako polovicu, poisťovne posilňujú kontrolu

Podvody v životnom poistení narástli o viac ako polovicu,  poisťovne posilňujú kontrolu

Životné poistenie na Slovensku zaznamenalo v uplynulom roku viac ako 60-percentný nárast vyšetrovaných pokusov o podvod. Poistenie osôb sa tak aj u nás stále častejšie stáva zdrojom neoprávneného obohatenia, čo bola ešte donedávna pozícia typická pre neživotné poistenie. V reakcii na vývoj posilnili poisťovne svoje ochranné opatrenia na odhaľovanie pokusov o podvod. Smutná správa však je, že Slováci neváhajú riskovať až 10-ročný nepodmienečný trest pri pokuse podvodne získať poistné krytie vo výške od 2 660 eur.

Dôvodov strmo rastúceho trendu pokusov o podvod v rámci životného poistenia je niekoľko, avšak významnú úlohu hrá zlá ekonomická situácia.  Ľudia sa v časoch klesajúcich príjmov utiekajú k podvodom v snahe zlepšiť si jednorazovým finančným plnením životnú situáciu. Zo štatistík ING Životnej poisťovne vyplýva, že najčastejšie sa pokusy o podvod vyskytujú v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou, pričom najvyššie čísla v podvodoch za minulý rok zaznamenal Prešovský kraj. „Nárast pokusov o poistné podvody v životnom poistení súvisí tiež so zvýšeným predajom pripoistení. Kým sa zákazníci poisťovali iba pre prípad smrti alebo invalidity, podvody boli omnoho náročnejšie, široký rozsah pripoistení, najmä drobných úrazov, už pri minimálnej ujme však ponúkol ľuďom  nové príležitosti,” vysvetľuje ďalšie dôvody generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne Dušan Quis. Klienti najčastejšie zneužívajú pripoistenie doby nevyhnutného liečenia a poistné plnenie pri práceneschopnosti. Slovensko v tomto negatívnom trende nie je výnimkou - nárast v pokusoch o poistné podvody zaznamenali aj iné vyspelé štáty. Napríklad vo Švédsku tvoria podvody až 20 % poistných prípadov v oblasti životného a neživotného poistenia a z reálnych udalostí je až 90 % následkov zveličených a podľa prieskumu  poistnej asociácie vo Fínsku až
27 % ľudí pozná niekoho, kto podviedol svoju poisťovňu.

Vďaka sofistikovaným systémom stúpa počet odhalených pokusov o podvod
Napriek tomu, že pokusy o poistné podvody naprieč Európou narastajú, zvyšuje sa vďaka zdokonaľovaným preventívnym systémom aj počet odhalených podvodov. ING Životná poisťovňa má v oblasti životného poistenia vybudovaný sofistikovaný systém prevencie, odhaľovania a riešenia podvodov. “Všetci zamestnanci ING ako aj celá obchodná sieť sú zodpovední za identifikovanie a ohlasovanie podozrení na podvod. V tejto oblasti zamestnancov a členov obchodnej siete pravidelne školíme. Okrem toho využívame softvérový systém varovných hlášok a posilnili sme špeciálne oddelenie, ktoré sa venuje odhaľovaniu podozrivých prípadov,“ uvádza D. Quis. Poisťovniam na Slovensku pri odhaľovaní poistných podvodov pomáha aj Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO), ktorá vytvára platformu na výmenu informácií medzi poisťovňami.

Alkohol vedie k mnohým poistným udalostiam, avšak poisťovne jeho vplyv netolerujú
Napriek vysokým trestom a zvyšujúcej sa miere odhalených podvodov mnohí Slováci aj naďalej pokúšajú šťastie a snažia sa neoprávnene obohatiť na účet poisťovne. Medzi najčastejšie prípady pokusov o podvod, ktorých sa dopúšťajú klienti ING Životnej poisťovne, patrí snaha o antedatovanie zmluvy, keď sa klient snaží uzatvoriť zmluvu až potom, ako sa mu prihodil nejaký úraz. Častým javom je tiež zatajenie chorôb alebo zlého zdravotného stavu a snaha čo najviac vyťažiť z následnej operácie, hospitalizácie či práceneschopnosti. V neposlednom rade je za veľkou skupinou pokusov o podvod alkohol, ktorý majú poisťovne vo výlukách a klienti sa jeho rolu pri poistnej udalosti snažia utajiť.

Top 5 najčastejších podvodov

1. Alkohol pri poistnej udalosti
  2. Predlžovanie práceneschopnosti (PN) pri dobe nevyhnutného liečenia
  3. Antedatovanie zmlúv