Sezóna kliešťov je v plnom prúde, myslite na prevenciu

S príjemným oteplením a prechodom do leta prichádza aj neželaný sprievodný jav: kliešťová sezóna. Kliešte sú prenášačmi nebezpečných ochorení - lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, no nedá sa proti nej zaočkovať. Proti vírusu kliešťovej encefalitídy sa dá zaočkovať, ale neexistuje na ňu liek. Pred pobytom v prírode je preto potrebné myslieť na  vhodný odev a použitie repelentu.

Teplé a suché podnebie strednej Európy vytvára vhodné podmienky pre výskyt kliešťa obyčajného. Kliešte sa vyskytujú v lesoch, ale aj v parkoch a záhradách, predovšetkým na steblách trávy a v nízkych kríkových porastoch do výšky jedného metra. Tvrdenie, že kliešte padajú zo stromov, je nepravdivé. „Kliešťová encefalitída sa v minulosti vyskytovala väčšinou v nižších oblastiach Slovenska ako Trenčín, Púchov, Nitra, Záhorie a bratislavský región. S celkovou zmenou klímy a otepľovaním sa však kliešte dostávajú aj do nadmorských výšok nad 800 m.n.m. Nákaza kliešťovou encefalitídou či lymskou boreliózou hrozí v období množenia kliešťov, teda od apríla do októbra, zriedkavo až do novembra,“ hovorí doc. MUDr. Anna Strehárová, PhD., mim. prof., prednostka infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice Trnava. Hoci sa proti lymskej borelióze nedá zaočkovať, je možné ju liečiť antibiotikami. Liek na kliešťovú encefalitídu však neexistuje, priebeh choroby je zdĺhavý a lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov. Ideálne je včas myslieť na očkovanie a predísť tak nielen nepríjemnému ochoreniu, ale najmä možným trvalým následkom.

Prevencia  a ohrozené oblasti
Ak ste sa nestihli v zimných mesiacoch zaočkovať, je potrebné sa proti kliešťom chrániť. „Na území Slovenska bolo identifikovaných 33 endemických ložísk kliešťovej encefalitídy, kde je infikovaných 10-20 % kliešťov,“ upozorňuje docentka Strehárová. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) sú prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy sústredené najmä na západnom Slovensku – Malé a Biele Karpaty, Nitrianska pahorkatina, Tríbeč, Vtáčnik, Považský a Pohronský Inovec a Kováčske kopce. Pomerne menšie prírodné ohniská sa nachádzajú v lokalitách južného Slovenska – Strážske, Súľovské a Štiavnické vrchy, Krupinská a Revúcka planina, Slovenský kras a Slanské vrchy. Vlani hlásil ÚVZ SR najvyšší výskyt kliešťovej encefalitídy v okresoch Zvolen, Detva, Bytča a Humenné, Banská Bystrica, Žilina, Považská Bystrica a Kysucké Nové Mesto.

Pozor si však treba dávať všade, keďže nákaza má v posledných rokoch stúpajúci trend a počet nakazených pacientov medziročne narastá nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách. Ideálne je vyhýbať sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, ako sú okraj lesa, vysoké porasty tráv a krovie. Počas pobytu v prírode je nutné dbať na vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, odporúčané sú napr. dlhé nohavice a ponožky a vhodné je používať repelenty. Po návrate domov si treba dôkladne skontrolovať celé telo. Kliešte sa najčastejšie prisávajú na vlasaté časti hlavy, do slabín a podpazušia, za uši, do podkolennej jamky a na intímne miesta.

Ak už neželaného parazita na svojom tele objavíte, je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. „Nie je správne miesto okolo prisatého kliešťa potierať olejom alebo iným prostriedkom, pretože dusiaci sa kliešť do rany vyvráti obsah žalúdka a v prípade, že je infikovaný, aj veľké množstvo spirochét alebo vírusov,“ vysvetľuje docentka Strehárová. Po odstránení kliešťa je správne kožu v mieste prisatia vydezinfikovať. Prvé štádium ochorenia pripomína chrípku či virózu s bolesťami hlavy a svalov a zvýšenou teplotou. Preto sa už pri prvých príznakoch odporúča požiadať obvodného lekára o vyšetrenie krvi. V prípade prepuknutia druhého štádia choroby a preukázania nákazy kliešťovou encefalitídou je potrebná hospitalizácia pacienta. Pobyt v nemocnici s touto diagnózou trvá väčšinou 2 týždne, po ktorých nasleduje minimálne jeden mesiac rekonvalescencie. Aj pri nekomplikovanom priebehu však môže ochorenie vyradiť postihnutého z pracovnej aktivity až na 3-4 mesiace.

Ochorenie a krátkodobá či dlhšia práceneschopnosť môžu negatívne ovplyvniť nielen život postihnutého, ale i rodinný rozpočet. Okrem dodržiavania zásad prevencie, je dobré myslieť i na vhodné životné poistenie, ktoré vás v prípade nepriaznivých okolností odbremení od existenčných starostí. „NN Životná poisťovňa pokrýva v rámci Pripoistenia kritických chorôb, medzi ktoré patrí aj kliešťová encefalitída, najväčšiu skupinu - až 67 vážnych diagnóz u dospelých a 55 u detí, čo je najviac na našom trhu. V prípade závažných poistných udalostí pritom plníme na 97 %, reagujeme rýchlo a viac ako 90 % poistného plnenia vyplácame do 5 pracovných dní po doručení potrebných dokladov. Ak ide naozaj do tuhého, sme spoľahlivý životný partner, ktorý vždy podrží,“ hovorí generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne Peter Brudňák.

NN ponúka svojim klientom pomoc aj pri bežných ochoreniach v podobe nepretržitej asistenčnej lekárskej služby NN Rodinný lekár.  Osobného lekára tak majú neustále k dispozícii za euro mesačne a svoje ťažkosti či otázky s ním môžu kedykoľvek konzultovať telefonicky, e-mailom alebo prostredníctvom videa. Nečakané ochorenie počas víkendu alebo v zahraničí teda už nikoho nezaskočia. Výhodná je tiež možnosť sprostredkovania odborného vyšetrenia emailom ihneď a v mieste, kde vám to najviac vyhovuje.