24.06.2021

Social Innovation Realy 2021: Slovenskí študenti dosiahli svetový úspech už druhý rok po sebe! Gymnazisti z Košíc zvíťazili v globálnom finále s ekologickým voskovým popisovačom - Scribo

Na svetovom finále študentskej súťaže Social Innovation Relay 2021 (SIR) opätovne zvíťazili gymnazisti z Košíc. Vlani exceloval náš tím REN s ekologickým tuhým čističom, a tento rok sa to podarilo študentom z toho istého košického gymnázia. Tím s názvom Scribo uspel v slovenskom a následne vo svetovom finále medzinárodného projektu SIR, ktoré prebehlo tento utorok 22. júna v online priestore. Mladí Košičania zvíťazili vďaka inovatívnemu ekologickému popisovaču z odpadového tlačiarenského vosku.

Na svetovom finále študentskej súťaže Social Innovation Relay 2021 (SIR) opätovne zvíťazili gymnazisti z Košíc. Vlani exceloval tím REN s ekologickým tuhým čističom, a tento rok zvíťazili študenti z toho istého košického gymnázia. Tím s názvom Scribo uspel v slovenskom a následne vo svetovom finále medzinárodného projektu SIR, ktoré prebehlo tento utorok 22. júna v online priestore. Mladí Košičania zvíťazili vďaka inovatívnemu ekologickému popisovaču z odpadového tlačiarenského vosku.

Desať finálnych tímov tvorilo 40 študentov z 10 krajín sveta – Slovensko, Česko, Japonsko, Maďarsko, Rumunsko, Singapur, Španielsko, Bulharsko, Grécko a Poľsko. Všetky biznis koncepty boli zaujímavé a riešili sociálne výzvy a inovácie. Porota svetového finále si napokon vybrala tri víťazné projekty. Medzi nimi aj ekologický voskový popisovač Scribo Marker, ktorý sa na Slovensku už aj vyrába a predáva v ekologických predajniach. „Víziou Scribo Marker je dosiahnuť, aby bola každá škola a spoločnosť ekologicky udržateľnejšia aj vďaka novému spôsobu písania na tabule pomocou voskových popisovačov, ktoré nevyschnú a nepotrebujú plastový obal,“ oznámila na svojom facebookovom profile organizácia Junior Achievement (JA) Europe, ktorá finále organizovala.

Študentský projekt Scribo, voskový marker bez ekologickej stopy, vznikol neplánovane začiatkom tohto roka pri učení. Počas písania na bielu tabuľu vyschla žiakom fixka a museli ju vyhodiť. Vtedy si uvedomili, koľko odpadu vytvoria plastové fixky a pustili sa do hľadania eko alternatívy. Hľadanie ukončili tým, že si inovatívnu fixku vyrobili sami. Dnes odoberajú voskový odpad z tlačiarní od troch slovenských firiem, ktoré mesačne vyprodukujú až 6 kg voskového odpadu. Z takéhoto množstva dokážu úspešní študenti vyrobiť až 1200 ekologických popisovačov.

„Získať prvenstvo v celosvetovom meradle v tomto náročnom roku je skutočným úspechom. Slovenskí študenti opäť ukázali, že vedia myslieť kreatívne a inovatívne. Tím mladých ľudí z Košíc prináša na trh jedinečný podnikateľský nápad so sociálnym aspektom, ktorý rieši globálnu ekologickú výzvu. Projekt Social Innovation Relay inšpiruje študentov na celom Slovensku k sociálnemu podnikaniu, dáva im cenné podnikateľské skúsenosti a zlepšuje zručnosti potrebné pre ich úspešnú budúcnosť,“ povedala Eva Vargová, riaditeľka neziskovej organizácie Junior Achievement (JA) Slovensko.

„Z víťazstva tímu Scribo vo svetovom finále sme nadšení. Ich úspech potvrdil náš výber v národnom kole a utvrdzuje nás v tom, že zapojenie NN do študentského projektu Social Innovation Relay má celospoločenský význam. Zároveň je to ďalší dôkaz, že na Slovensku vyrastajú šikovní a produktívni ľudia, ktorých inteligencia a originálne myslenie pomôžu našej krajine zviditeľniť sa a posunúť nás vpred,“ uviedla Daniela Tomášková, tlačová hovorkyňa NN Slovensko.

Porota pri víťazných projektoch oceňovala predovšetkým vysokú mieru inovatívnosti a ideu prepojenia biznisu a sociálneho dopadu na spoločnosť. A práve tieto parametre najviac spĺňali slovenský tím Scribo, ďalej singapurský tím Esperanza a grécky tím Pet-Link. Skupina zo Singapuru očarila porotu projektom „Rezistable“, čo je komplexný sprievodca udržateľným riadením šatníka. Ten umožňuje spotrebiteľom účinne znižovať odpad z odevov. Gréci zase predstavili prvú krvnú banku pre psy a holistické riešenie pre adopciu zvierat prostredníctvom dvojsmerného online dotazníka, ktorý vyhľadáva pre zvieracie siroty vhodných náhradných rodičov.

Spolupráca JA a NN Group

NN Group a Junior Achievement (JA) sú dlhoročnými partnermi v snahe spoločne vytvárať ekonomické príležitosti a uľahčovať sociálne podnikanie. V rámci spolupráce v tomto školskom roku sa projekt Social Innovation Relay realizuje v týchto krajinách: Slovensko, Bulharsko, Česká republika, Grécko, Maďarsko, Japonsko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Singapur a Španielsko.