Výsledky NN Group za 4Q16 a celý rok 2016

Prevádzkový zisk 4Q16 vzrástol o 13 %, kapitálový ukazovateľ Solvency II činí 241 %

Zhrnutie hlavných bodov z výsledkov:

• Prevádzkový výsledok z priebežnej činnosti za štvrtý štvrťrok 2016 činí 282 miliónov €, čo v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2015 predstavuje nárast o 12,6 %. Zisk bol dosiahnutý vďaka vyššej investičnej marži v Netherlands Life, vyšším poplatkom a poistnej marži v Insurance Europe a vyššiemu zisku NN Bank a podnikaniu v oblasti zabezpečenia, sčasti spôsobeného nepriaznivým vývojom nárokov na náhradu škody v Netherlands Non-life.
  • Prevádzkový výsledok za celý rok 2016 klesol na 1,227 mld. € z 1,435 miliardy € v roku 2015. Vtedy však firma ťažila z vyšších dividend z private equity a výrazne vyššej upisovacej marže v Netherlands Life, zatiaľ čo v roku 2016 zaťažili divíziu Netherlands Non-life škody spôsobené prudkými búrkami.
  • Základní čistý zisk za posledný štvrťrok 2016 dosiahol 148 miliónov €, čo predstavuje oproti štvrtému štvrťroku 2015 pokles o 58,9 %. Dôvodom sú najmä nižšie neprevádzkové položky a negatívny dopad predaja zaisteného kmeňa. Základný čistý zisk klesol z 1,565 mld. € v roku 2015 medziročne na 1,189 miliardy € za rok 2016.
  • Ďalšie úspory nákladov v Holandsku v štvrtom štvrťroku 2016 znížili celoročnú nákladovú základňu na 761 miliónov €.
  • V sledovanom štvrťroku rástol obchod silným tempom: predaj nových poistení prepočítaný na ročné poistné (ukazovateľ APE) po očistení o menové vplyvy stúpol o 12 %, celkový objem aktív spravovaných divízií správy investícií stúpol o 1 miliardu € a objem hypoték v NN Bank vzrástol o 900 miliónov €. Hodnota nového obchodu (VNB) za rok 2016 činí 214 miliónov €, čo predstavuje medziročný nárast o 6,4 %.
  • Naša kapitálová pozícia je silná: v štvrtom štvrťroku 2016 stúpol kapitálový ukazovateľ Solvency II z 236 na 241 %, a to na základe tržných vplyvov, zrušenia pozastaveného spätného odkupu akcií vo výške 333 miliónov € a odpočítania navrhovanej konečnej dividendy za rok 2016 vo výške 307 miliónov €.
  • Hotovosť holdingovej spoločnosti vzrástla na 2,489 miliardy € vďaka dividendám získaným z dcérskych spoločností, na druhej strane ju znížili kapitálové injekcie a spätné odkupy akcií.
  • Návrh konečnej dividendy za rok 2016 činí 0,95 € na kmeňovú akciu, teda celkovo zhruba 307 miliónov €. Celková hodnota dividend vyplatených za rok 2016 tak pri prepočte na jednu kmeňovú akciu dosiahla 1,55 €.

Prehlásenie generálneho riaditeľa NN Group Larda Friesa:
„Rok 2016 bol pre NN Group dôležitý a bohatý na udalosti – dosiahli sme značný pokrok. Investovali sme do urýchlenia zmeny a inovácie na základe zákazníckej skúsenosti, pracovali sme na nových a vylepšených produktoch a službách. V apríli sa ING vlastnícky úplne oddelila od NN Group. Uchovali sme si silnú kapitálovú pozíciu, čo nám poskytuje stabilnú pozíciu na prečkanie turbulentných zmien na trhoch. Tato silná finančná pozícia nám tiež umožnila podniknúť dôležitý krok v konsolidácii holandského poisťovníctva a trhu správy aktív a v októbri 2016 oznámiť plánovanú ponuku odkupu akcií Delta Lloyd. Po konštruktívnych rokovaniach sme 23. decembra oznámili, že predstavenstvá NN Group a Delta Lloyd dospeli k dohode na odporučenej verejnej ponuke, ktorá má zlúčiť Delta Lloyd s aktivitami NN Group v Holandsku a Belgicku. Na začiatku februára 2017 sme teda predstavili ponuku odkupu všetkých vydaných a nesplatených akcií Delta Lloyd pri cene 5,4 € na akciu a oznámili sme navýšenie podielu v Delta Lloyd na 8 % kmeňových akcií. Táto transakcia predstavuje významný krok na našej ceste k vybudovaniu ziskového podnikania pre ďalšie obdobia a k posilneniu našej poprednej pozície v Holandsku a Belgicku.

NN Group vykázala v štvrtom štvrťroku 2016 zdravý prevádzkový výsledok. Väčšina oblastí, v ktorých podnikáme, plynule pokračuje v plnení svojich strategických cieľov. Holandská divízia dosiahla ďalšie zníženie nákladovej základne, ktorá má do konca roku 2018 klesnúť na 685 miliónov €, a dokonca tak predstihla plán stanovený na rok 2016. Naše európske a japonské poisťovacie divízie vykázali vďaka novým produktom vyšší predaj a celková hodnota predaných poistiek za celý rok stúpla, dokonca i napriek nižším úrokovým sadzbám. NN Bank naďalej generuje značný rast v oblasti hypoték a sporiacich produktov a náš správca aktív, NN Investment Partners, v štvrtom štvrťroku opäť prilákal ďalšie aktíva tretích strán. Stále však ostáva dosť práce, napríklad v oblasti znižovania kombinovaného ukazovateľa u našich divízií neživotného poistenia.

Náš ukazovateľ Solvency II a ukazovateľ kapitálovej pozície ostávajú robustné, a to 241 %, resp. 2,489 miliardy €. Dňa 1. 7. 2017 navrhneme na valnom zhromaždení vyplatenie konečnej dividendy za rok 2016 vo výške 95 eurocentov na akciu. Spolu s dočasnou dividendou vyplatenou v septembri 2016 sa dividendový výplatný pomer dostáva k 51 % celkového čistého prevádzkového zisku za rok 2016. V januári 2017 sme úspešne refinancovali časť nášho dlhu, a mohli sme tak ING splatiť poslednú tranžu hybridného dlhu.
Finančné trhy 2017 ovplyvní pokračujúca neistota ohľadom hospodárskeho rastu, makroekonomického vývoja a potenciálnych politických zmien. Bez ohľadu na tieto vplyvy sme odhodlaní poskytovať vynikajúci zákaznícky servis, inovovať produkty a vylepšovať naše podnikanie. Pokrok, ktorý sme v roku 2016 dosiahli v týchto oblastiach, sa odráža v zapojení našich zamestnancov i v miere lojality našich zákazníkov (Net Promotor Score). Tieto pevné základy nám umožňujú naďalej plniť náš cieľ byť spoločnosťou, ktorá hrá výrazne pozitívnu rolu v životoch našich klientov.“