Za volantom predvídajte a nepodceňujte búrky či prehánky

Na cestách sa aj počas teplých dní množia autonehody často v dôsledku nepozornosti vodičov, ktorí náhlym prehánkam nevenujú dostatočnú pozornosť. A to i napriek tomu, že posledné dni meteorológovia varujú pred silnými búrkami s krúpami a prudkým dažďom. Slovensku hrozia na mnohých miestach povodne, a preto oveľa viac platí: šoférujte opatrne.

Za obeť padajú nielen šoféri áut, autobusov, kamiónov, ale i spolujazdci. Podceňovať počasie sa nevypláca v žiadnom ročnom období. Rovnako veľkou hrozbou sú aj ďalšie faktory, ako mikrospánok či preceňovanie vlastných schopností a možností.

V horúčavách padne dážď či búrka z tepla veľmi vhod. Avšak, na cestách môže poriadny letný lejak i zabíjať - predbiehanie na mokrej vozovke v kombinácii s vysokou rýchlosťou býva príčinou tragickej autonehody, pri ktorej mnohokrát zahynú aj nevinní a opatrní ľudia. Chybu väčšinou spôsobia príliš odvážni a nezodpovední vodiči, ktorí nezvládnu jazdu a dostanú sa pod vplyvom dažďovej vody na ceste do šmyku. Nasleduje zrážka s protiidúcim vozidlom. Takéto prípady sú, bohužiaľ, veľmi časté, najmä pokiaľ šoféri v búrkach neprispôsobia jazdu stavu vozovky. Silné prehánky sú nebezpečné práve preto, že prichádzajú náhle.

Klimatizácia únavu nezaženie
Rovnako nebezpečné sú vysoké teploty, ktoré šoférov rýchlo vyčerpávajú. Nebezpečenstvo prichádza prevažne v podobe mikrospánku, ktorý je prakticky neovplyvniteľný a ľudská myseľ ho nedokáže ovládať. Človek si neuvedomuje príchod mikrospánku – je neočakávaný a môže trvať len zlomky sekúnd. No aj tie môžu byť osudné a okamih nepozornosti môže spôsobiť fatálne nešťastie. Záchranári aj lekári odporúčajú šoférom v letných mesiacoch viac oddychu a prestávok počas jazdy.
Východiskom nie je ani klimatizácia – tá únavu len oddiali, rozhodne ju nepotlačí úplne. Odborníci teda varujú pred jazdou dlhšou než tri hodiny vkuse, ale i pred ostrým slnkom a neskúsenými vodičmi.

Predvídavosť a dobré životné poistenie pomôžu
Za volantom treba, samozrejme, rešpektovať pravidlá cestnej premávky, dbať na vysokú mieru koncentrácie, predvídať správanie ostatných vodičov, ale nápomocné môže byť aj vhodne nastavené životné poistenie. V prípade vážnej nehody každému postihnutému pomôže  finančná injekcia v podobe poistného plnenia.

NN Životná poisťovňa opäť prichádza na trh s letnou akciou (od 1. 6. do 31. 8. 2018) „Eurodiaľnica“ najmä pre tých, ktorí v rámci dovoleniek trávia mnoho času na cestách. „V lete sa pohybuje na cestách viac ľudí smerujúcich na dovolenku za oddychom. Rozhodli sme sa preto opäť ponúknuť klientom, ktorí si u nás uzatvoria Rizikové životné poistenie NN Protect alebo Investičné poistenie NN Smart, bonus v navýšení poistného plnenia o 50 000 € v prípade smrti úrazom pri dopravnej nehode na diaľnici. A keďže v čase prázdnin sú častým cieľom zahraničné destinácie, vzťahuje sa naša aktuálna ponuka i na cesty mimo Slovenska,“ predstavuje akciu tlačová hovorkyňa Daniela Tomášková. Klienti sú tak chránení na diaľnici a rýchlostnej ceste na území SR, na diaľnici vo Švajčiarsku, v štátoch EÚ či Európskeho hospodárskeho priestoru (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko).

Riziká letného cestovania:

• náhle dažďové prehánky,
  • väčší  počet neskúsených vodičov v požičaných motorových vozidlách,
  • cyklisti a chodci,
  • negatívny vplyv striedajúcich sa teplôt na ľudský organizmus,
  • únava z tepla,
  • dlhé trasy na ceste k moru,
  • nepredvídateľný mikrospánok.

Vedeli ste?

• V SR vlastní vodičské oprávnenie takmer 3 a pol milióna obyvateľov.
  • Počas letných mesiacov 2017 sa stalo až 2 521 dopravných nehôd s fatálnymi následkami.
  • Vaša brzdná dráha pri rôznych rýchlostiach: