Letný tábor: veľa detskej radosti aj rodičovských obáv

Stručný „návod na prežitie“ pre rodičov

Prichádza leto a s ním aj typická otázka pracujúcich rodičov – kam s deťmi? Rodinná dovolenka väčšinou zaberie dva týždne, ďalšie dva týždne sa z vnúčat môžu tešiť starí rodičia. Dva mesiace sú však dva mesiace, na scénu teda nastupujú i detské tábory.

Deti ich milujú a rodičia sú za ne vďační; pomáhajú im viac či menej zmysluplne vyplniť prázdninový čas ratolestí. Na druhej strane však tábory so sebou nesú aj isté zdravotné riziká. Ak však nepodceníte prípravu a prevenciu, môžete pokojne spávať.

Zhodnoťte reálne riziká

Ak máte doma „prvotáborča“, je veľmi pravdepodobné, že pobyt svojho dieťaťa v tábore budete trochu viac prežívať. Predsa len, je to prvý raz, čo ho na dlhší čas spustíte z očí a bude odkázané na dohľad vedúcich v tábore. Podľa prieskumu ING Životnej poisťovne sa ¾ rodičov obávajú vážneho ochorenia dieťaťa a 9 z 10 rodičov má strach z úrazu. Je to prirodzené, no s pocitom úzkosti treba aktívne bojovať. Najotravnejší rodičia sú predsa tí, ktorí svoje deti každodenne kontrolujú a nedajú im dýchať, pričom do tejto aktivity často zaťahujú aj táborových vedúcich. Najväčším plusom táborov je práve to, že deti majú príležitosť nadobudnúť novú úroveň osobnej integrity, nezávislosti a zodpovednosti, čo sa im pri každodennom ostrom sledovaní nemusí podariť. Ak máte strach, zvážte reálne riziká v predstihu a pripravte sa na ne.

Čo vás čaká a neminie...
Racionálna analýza vám napovie, čo skutočne ohrozuje vaše dieťa a v akých prípadoch sa netreba obávať. Záleží, samozrejme, i na tom, o aký tábor ide. Iné riziká čakajú na „skauta“ stanujúceho v divočine s obmedzenou hygienou, iné na účastníka divadelného tábora uprostred civilizácie. „Ak je tábor zameraný na športové aktivity, treba dieťa pripraviť na možný úraz,“ upozorňuje pediatrička Marta Špániková. Odporúča preto do lekárničky, okrem tradičných liekov na znižovanie teploty a na alergiu, pribaliť aj obväz, dezinfekčný prostriedok, pinzetu a náplasť. „Vonku majú deti väčšiu šancu prechladnúť, v interiéri sa zasa viac darí infekčným ochoreniam,“ dodáva doktorka. Zdravie detí, samozrejme, ovplyvňuje i počasie – ak bude dva týždne pršať, je celkom možné, že sa dieťa vráti z pobytu iba s nádchou, v horšom prípade s angínou či zápalom pľúc. Nezabudnite preto deťom zabaliť oblečenie do každého počasia.

Zaočkujte, poistite a užívajte si!
Vhodnú prevenciu predstavuje, okrem adekvátneho šatstva a dobrej lekárničky, aj očkovanie či správne poistenie.
„Dieťa, ktoré absolvovalo všetky povinné očkovania, sa nemusí obávať tých najnebezpečnejších ochorení,“ tvrdí pediatrička M. Špániková. Čo sa týka rubeoly, čierneho kašľa, tetanu a podobne, očkované dieťa je mimo ohrozenia. Doktorka tiež odporúča zvážiť očkovanie proti kliešťovej encefalitíde a chrípke. Ak posielate svoju ratolesť do tábora v exotickejšom prostredí, mimo Slovenska, určite nie je na škodu zistiť si, aké riziká tu naň číhajú. Nebezpečenstvom môže byť uštipnutie cudzokrajným hmyzom, hadom alebo tiež nákaza rôznymi, najčastejšie črevnými, virózami. V takomto prípade odporúčame poradiť sa s lekárom o obsahu lekárničky, prípadne o správnom type očkovacej látky.
Pred odchodom do detského tábora by ste mali zvážiť i pripoistenie pre prípad úrazu a pripoistenie kritických chorôb. „V prípade, že sa niečo naozaj stane a dieťa bude dlhšie choré, čo si vyžaduje rodičovskú opateru v domácom prostredí alebo aj hospitalizáciu, poistenie pomôže rodine finančne zvládnuť obdobie liečenia, a s tým súvisiaci výpadok príjmu počas OČR alebo neplateného voľna,“ vysvetľuje Helena Lazosová, marketingová a produktová riaditeľka poisťovacej časti ING SR/ČR. Pripoistenie kritických chorôb detí od ING Životnej poisťovne ponúka najkomplexnejšie pokrytie týchto ochorení na slovenskom trhu. Zahŕňa až 55 najčastejších detských diagnóz.

Zdroj:
Prieskum ING Životnej poisťovne „Detské kritické choroby a úrazy“ z marca 2014 na vzorke 800 respondentov.