Poistné udalosti naznačujú, že piatok trinásteho možno nie je iba povera

Piatok trinásteho je bezpochyby najznámejší deň, tradične opradený poverami. Kým niektorí si podľa povier organizujú denný režim, väčšina z nás ich vníma len okrajovo, ako spestrenie každodennej rutiny. No ako naznačujú štatistiky hlásených poistných udalostí ING Životnej poisťovne, kus „pravdy“ na legendárnom piatku trinásteho predsa len môže byť.

Podľa údajov ING Životnej poisťovne sa v piatok trinásteho stáva viac úrazov - Slováci hlásia viac poistných udalostí ako v „bežný deň“. Počas týchto „čiernych“ piatkov totiž ING Životná poisťovňa zaznamenala za posledný rok priemerne o vyše tretinu viac hlásených poistných udalostí ako po iné dni. Konkrétne čísla hovoria, že kým v „bežný deň“ klienti ING Životnej poisťovne na Slovensku nahlásili v priemere „iba“ 35 poistných udalostí, počas piatka trinásteho ich bolo v priemere až 48. To predstavuje rozdiel 37 %.

Odkiaľ sa vzal nešťastný piatok?

Pôvod nešťastia, ktoré údajne na ľudí sadá v piatok trinásteho, sa spája hneď s niekoľkými udalosťami a príbehmi. Jedným z nich je báj z nórskej mytológie, ktorá vraví o hostine dvanástich bohov vo Valhalle. Tú však prerušil nepozvaný trinásty hosť, zlomyseľný boh Loki. Prinútil slepého boha temnoty, aby vystrelil šíp s imelovým hrotom na Baldura, boha radosti a šťastia. Koniec už poznáme, piatok trinásteho je dňom, keď nás šťastie obchádza a podľa niektorých poverčivých ľudí sa nám smola lepí na päty.

Povera či realita?

Na piatku trinásteho je podľa mnohých ľudí nešťastné úplne všetko. Už samotné číslo trinásť predstavuje hrozbu, keďže je opakom harmonickej dvanástky. Napríklad v USA narástla miera strachu z čísla 13 až do takých rozmerov, že tam existujú hotely, v ktorých chýba 13. poschodie. V magickú moc piatku s číslom 13 verili i mnohí známi umelci či politici. Rozmer fóbie z tohto dňa spôsobil, že v medicínskom svete získala vlastný odborný názov a špecifikáciu ako friggatriskaidekafóbia, teda strach z piatku trinásteho. Touto fóbiou s krkolomným názvom trpel napríklad americký prezident Franklin Roosevelt, ktorý v tento deň nikdy necestoval. Podobne, ak nie horšie, vnímal piatok trinásteho aj Wolfgang Goethe, ktorý „čierne piatky“ vždy preležal v posteli a strach neobišiel dokonca ani Napoleona, ktorý v tento deň nikdy nepodnikal výpravy.

Najbližší piatok trinásteho (13.9.2013) sa preto treba mať radšej na pozore a dávať si väčší pozor na úrazy ako zvyčajne.