Riziká detských úrazov v lete prudko rastú

Leto nie je len čas prázdnin, zábavy a oddychu, ale aj častých detských zranení. Mesiace júl a august patria k najrizikovejším obdobiam v roku a rodičia detí by sa mali mať na pozore. Počet detských úrazov počas prázdnin totiž narastá až dvojnásobne. Okrem následkov na zdraví môžu detské úrazy spôsobiť rodičom aj výrazné finančné problémy.

Počet letných úrazov vlani vzrástol
O tom, že leto „praje“ detským zraneniam, vypovedajú aj vlaňajšie štatistiky. Záchranári mali plné ruky práce počas celého leta. Podľa údajov Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v mesiacoch júl a august minulého roka zasahovali pri detských poraneniach až 1337-krát. Denne tak záchranári ošetrili približne 22 detí. Toto číslo výrazne narástlo v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2014, kedy mali 1120 výjazdov.

Podľa Analýzy úrazovosti a bezpečnosti detí v Slovenskej republike realizovanej Úradom verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) tvoria najväčšiu časť zo všetkých úrazov detí pády (56 %). Najčastejšie, vo viac ako 70 %, si deti dôsledkom úrazov zrania končatiny (zlomeniny, pomliaždeniny). Potvrdzujú to aj štatistiky NN Životnej poisťovne: „V rámci úrazov detí sa najčastejšie stretávame so zlomeninami horných končatín, tržnými ranami, zlomeninami a podvrtnutiami dolných končatín a poraneniami kolien,“ hovorí Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne. Časté, no ešte závažnejšie, sú aj úrazy hlavy, ktoré podľa ÚVZ SR tvoria viac ako pätinu úrazov.

Rodičia sa obávajú oprávnene, úraz stretne takmer každé dieťa
Strach z toho, že sa deťom stane úraz, má podľa prieskumu NN deväť z desiatich rodičov a ich obavy sú oprávnené. ÚVZ SR v rámci projektu Monitoring úrazovosti u detí predškolského a školského veku ešte v roku 2010 totiž zistil, že osobnú skúsenosť s úrazom má viac ako 80 % detí, pričom vo vyše polovici prípadov bolo potrebné lekárske ošetrenie. Každý desiaty úraz sa podľa monitoringu skončil hospitalizáciou v nemocnici.

Aj napriek obavám myslí však na poistnú ochranu detí len polovica rodičov. Choroba či úraz dieťaťa môžu mať pritom značný dopad na rodinný rozpočet. „Výpadok príjmu z dôvodu starostlivosti o dieťa počas hospitalizácie a zotavovania môže spôsobiť finančné ťažkosti, najmä, ak rodina nemá úspory. Ešte horšie sú prípady, keď má dieťa v dôsledku ťažkého úrazu doživotné následky, ktoré sa trvalo podpíšu na ekonomickej situácii rodiny,“ uvádza Brudňák. Až tretina oslovených rodičov uviedla, že pre takéto prípady nemá vytvorené žiadne rezervy ani uzatvorené životné poistenie.

Poistenie? Myslite komplexne
Úrazové poistenie, pripoistenie hospitalizácie alebo poistná ochrana pred kritickými chorobami? Je veľa možností, ale deti sú nevyspytateľné, náchylné na rôzne úrazy a choroby a ideálne je pri výbere životného poistenia myslieť na všetko. Z dôvodu ochrany rodiny sú podľa Brudňáka kľúčové pripoistenia dieťaťa pre prípad trvalých následkov úrazu a kritických chorôb. Tie vyžadujú dlhodobú starostlivosť a jeden z rodičov v takýchto situáciách nezriedka musí odísť zo zamestnania. Krátkodobejšie výpadky spôsobené potrebou starostlivosti počas hospitalizácie a zotavovaní dieťaťa zasa pokryjú pripoistenie hospitalizácie a denné odškodné za dobu nevyhnutného liečenia. „Balík týchto štyroch detských pripoistení považujem za ideálnu kombináciu pre každú rodinu. Spolu s hlavným krytím je možné ho uzatvoriť s minimálnymi poistnými sumami už od 5,50 eur mesačne.“ hovorí Brudňák.

Prevencia nadovšetko
Aj keď je poistenie dôležité, ešte dôležitejšia je prevencia úrazov. Často aj úplne jednoduché a nenáročné opatrenia dokážu zabrániť nešťastiu. O potrebe prevencie hovorí aj hlavný hygienik Slovenskej republiky, prof. Ivan Rovný: „Počas prázdninových mesiacov sú deti menej sústredené a uvoľnené, z čoho vyplýva zvýšené riziko poškodenia zdravia, zapríčinené ich neopatrnosťou. Následky úrazov v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa doživotný zdravotný hendikep. Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo bezpečnostné opatrenia, ako napr. nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a podobne.“

Desať tipov ako stráviť leto s deťmi bez úrazov:

• Na bicykel, korčule či skateboard zabezpečte deťom potrebné bezpečnostné vybavenie – prilbu, chrániče, reflexné prvky.
  • Pri vode majte deti stále na očiach a používajte plávacie pomôcky.
  • Púšťajte ich len na trampolíny so zábranami a nenechávajte ich skákať viaceré naraz.
  • Chráňte deti pred úpalom pokrývkou hlavy a nevystavujte ich priamemu slnku, najmä v obedňajších hodinách.
  • Nezabudnite na ochranu pokožky krémom s vysokým UV faktorom.
  • Na prechádzky používajte pevnú obuv minimalizujúcu riziko pošmyknutia a pádu či podvrtnutia chodidla.
  • Deti poučte - ak okolo nich lieta osa alebo sršeň, treba zostať v pokoji a neoháňať sa.
  • Upozornite ich, aby v prírode nekonzumovali plody, ktoré nepoznajú.
  • Na výlety si so sebou vždy berte lekárničku a mobil.
  • A hlavne – nepreceňujte svoje schopnosti, ani schopnosti vašich detí.