Takmer polovica Slovákov si nemôže dovoliť zahraničnú dovolenku

Podľa prieskumu Eurostatu až 46,6 % Slovákov nemá dostatok finančných prostriedkov na týždňovú letnú dovolenku mimo domova. Zo susedných krajín sú na tom horšie len Maďari.

Aj keď sa dostupnosť dovoleniek u Slovákov postupne zlepšuje (v roku 2008 si letnú dovolenku nemohlo dovoliť až 57,2 %), stále patríme medzi podpriemer v rámci Európskej únie. Horšie sú na tom už len Maďari a balkánske krajiny. Najväčší dovolenkový boom naopak zažívajú Poliaci, u ktorých za ostatnú dekádu pribudla až takmer štvrtina letných dovolenkárov (23,4 %). Medzi najpočetnejších dovolenkárov patria Rakúšania. Z nich si odriekne letný oddych z finančných dôvodov len 15,4 %. Rakúšania kraľujú aj na mieste tých, ktorí si na dovolenku vezmú najvyššiu sumu: na osobu až 2 727 €, čo je takmer o 300 € viac ako priemerný rozpočet Európana. Ten je 2 247 € a podľa prieskumu agentúry IPSOS od minulého roku narástol o 4 %.

Podiel obyvateľov Európy, ktorí si nemôžu dovoliť letnú dovolenku v zahraničí. Zdroj: Eurostat

Dominuje dovolenka pri mori
Západoeurópania majú najradšej more. To uprednostňuje až 65 % zo 4 500 opýtaných (v prieskume IPSOS). Nasleduje letný pobyt na horách, ktorý preferuje ⅕ Európanov. Obľúbené sú i voľné dni strávené v metropolitných mestách (tzv. city breaks), prírode a rastie popularita dobrodružných ciest, počas ktorých prejdete viacero rôznych miest, krajín či oblastí. Západoeurópania chcú na letnej dovolenke v prvom rade vypnúť (45 %) a stráviť čas s rodinou a priateľmi (43 %). Kuriozitou je dovolenkový zámer prežívať ľúbostné dobrodružstvá.

Preferencie Európanov podľa typu dovolenky. Zdroj: IPSOS

Radšej bez dovolenky ako siahnuť na úspory
Pri otázke, v čom sú Európania ochotní šetriť (hoci už majú odložené na dovolenku), 39 % z nich uviedlo práve letný oddych. To znamená, že v prípade núdze radšej použijú finančné prostriedky na niečo iné, ako na dovolenku alebo si počas nej dožičia menej. ⅓ opýtaných v prieskume IPSOS uviedla, že na dovolenku minú to, čo majú odložené. 18 % percent by sa dokonca zaobišlo i bez dovolenky. Najčastejšie ju pritom plánujú na 2 týždne, druhý najobľúbenejší variant je 7 dní a niektorí chcú odcestovať až na 3 či 4 týždne.

Strach o zdravie a bezpečnosť stúpa
Do výberu letnej destinácie v Európe v poslednom období výrazne zasahujú 2 faktory - zdravotné riziká a bezpečnostná situácia, ktoré sa v prieskume IPSOS spolu s cenami, podnebím a možnosťami trávenia voľného času ukázali ako kľúčové.
Tretina opýtaných Európanov (Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Belgicko, Španielsko) sa rozhoduje i podľa zdravotných rizík, ktoré ich vo vybranej destinácii môžu čakať. Podľa toho si vyberajú nielen miesto oddychu, ale aj nastavenie poistenia.

Faktory zohľadňujúce výber dovolenky. Zdroj: IPSOS

Slováci sa cestovať neboja, radšej sa poistia
Na Slovensku je situácia iná. Riaditeľ SACKA, Stanislav Macko, uvádza, že slovenskí dovolenkári sa nezvyknú samostatne informovať o zdravotných rizikách, čím sa líšia od západoeurópskych dovolenkárov. Tento druh informácií ovplyvní ich rozhodnutie vycestovať len málokedy. S. Macko uvádza ako príklad epidémiu osýpok, ktorá vypukla v apríli 2017 v Taliansku: „Našich dovolenkárov osýpky neodradili, cestovali aj napriek riziku nákazy.“

Veľké pozitívum je, že Slováci myslia na náklady, s ktorými sú zdravotné problémy spojené. „Vedia, že vhodne nastavené životné poistenie a zvolené pripoistenia im v prípade neočakávaných problémov finančne pomôžu vyriešiť alebo zvládnuť ich následky. Uprednostňujú prevažne rizikové životné poistenie NN Protect, ktoré je flexibilné a poistné riziká si môžu meniť podľa aktuálnych potrieb. V lete sú vo väčšej miere ohrozené i deti, pretože sú viac uvoľnené. Najčastejšie, vo vyše 70 %, si deti dôsledkom úrazov zrania končatiny. Potvrdzujú to aj naše interné štatistiky. Prevažne sa stretávame so zlomeninami horných končatín, tržnými ranami, zlomeninami a podvrtnutiami dolných končatín a poraneniami kolien,“ hovorí Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne. Choroba či úraz dieťaťa môžu mať pritom značný dopad na rodinný rozpočet. „Výpadok príjmu z dôvodu starostlivosti o dieťa počas hospitalizácie a zotavovania môže spôsobiť finančné ťažkosti, najmä, ak rodina nemá úspory. Ešte horšie sú prípady, keď má dieťa v dôsledku ťažkého úrazu doživotné následky, ktoré sa trvalo podpíšu na ekonomickej situácii rodiny,“ uvádza Brudňák.
Pred dovolenkou preto určite treba myslieť na úrazové poistenie, pripoistenie hospitalizácie alebo poistnú ochranu pred kritickými chorobami.